Faktat tutuiksi

Partioliike täytti 100 vuotta vuonna 2007 ja maailman, sekä Suomen partiotilannetta seuratessa näyttää siltä, että tarina on vasta alussa.

Partioliikkeen perustivat Lordi Robert Baden-Powell ja hänen vaimonsa Lady Olave Baden-Powell.

Herra Baden-Powell, jota tutummin ”B-P” -nimellä kutsutaan halusi luoda kaupungissa notkuville nuorille sellaista ohjelmaa, joka olisi hyvää kasvatuksellisesti sekä myös toimintaa, jossa pojat viihtyisivät. Ensimmäinen partioleiri järjestettiinkin vuonna 1907 Englannissa Brownsean saarella. Aika pian tämän jälkeen B-P:n vaimo Lady Olave perusti maailmanlaajuisen partio-organisaation tytöille, sillä B-P:n perustama toiminta oli suunnattu vain pojille.

Suomeen partio juurtui jo hyvin aikaisin, vuonna 1910. Sen ajan Suomessa partiolaisetkin toimivat salassa ensimmäiset vuodet, sillä kokoontumiset eivät olleet sallittuja. Vuonna 1917 perustettiin kuitenkin Suomen partioliitto ja siitä asti toiminta on ollut laillista.

Partio-organisaatio

Partio on suhteellisen hierarkkinen järjestö ja tälle sivulle olemme kokeneet tärkeäksi esitellä partion organisaation.

World Organization of the Scout Movement on maailmanlaajuinen poikien partioliike ja
World Association of Girl Guides and Girl Scouts on puolestaan vastaava maailmanlaajuinen liike tyttöpartiolaisille.
Suomessa toimintaa organisoi Suomen partiolaiset joka jakaantuu kymmeneen eri partiopiiriin.

Me Rekolassa kuulumme Pääkaupunkiseudun partiolaisiin yhdessä Helsingin, Espoon ja Kauniaisten kanssa.

Vantaan partiotoiminnan ylätasona toimii Partiokannus, joka vastaa erityisesti vantaalaisille partiolaisille suunnatusta toiminnasta. Meitä erilaisia lippukuntia on Vantaalla useita, niin idässä kuin lännessäkin.

Partio numeroina

Partiolaisia on maailmassa 216 eri maassa yhteensä yli 38 000 000 henkeä.

Suomessa partiolaisia on likemmäs 60 000

joista pääkaupunkiseudulla toimii yli 11 000

Rekolan Metsäveikot 1947 & Rekolan Metsäsiskot 1952

Wihtis, oma kesäleirimme

Lippukuntiemme oma, lähes joka kesäinen, leiri on nimeltään Wihtis. Nimi juontaa juurensa siitä, että aiemmin kesäleiri järjestettiin Vihtijärvellä. Viime vuosina leiripaikka on vaihdellut, mutta nimi pysynyt samana. Leirillä on joka kerta eri teema, joka vaikuttaa leirin ohjelmaan ja toimintaan. Yleensä niinä kesinä kun Suomen Partiolaiset esimerkiksi järjestää suurleirin, Wihtis järjestetään vain nuoremmille partiolaisille, mitkä ikänsä puolesta eivät suurleirille voi osallistua.

Perinteet ovat osa rekolalaista partiota, niinpä myös Wihtiksellä on omansa. Jokainen Wihtiksellä ollut muistaa varmaan tarinan kalsareista, jotka ovat vuosikymmenien ajan joka leirillä nostettu puuhun lipun lailla. Hutiluspuu on varmasti myös jokaisen muistissa, varsinkin jos on sieltä itse joskus jotain joutunut noutamaan. Sehän on siis puu johon viedään löytötavaroita leirin aikana ja joka aamu lipunnostossa sieltä voi buuausten saattelemana hakea omansa pois. Vanhemmille on ollut tapana järjestää vierailupäivä, eli -ilta, jossa voi tutustua hetken leirioloihin, tuoda leiriläiselle karkkitäydennystä tai vaikkapa kuivia sukkia. Lopuksi kaikki kokoontuvat iltanuotiolle katselemaan mukavia esityksiä ja laulamaan partiolauluja. Leirin lopuksi on vielä lakunode, jossa nimensä lopuksi jaetaan jokaiselle lakupatukat, jos sitä tarpeeksi kovaäänisesti ja yhteen äänen osataan vaatia!

Leirimerkit

Meille Rekolassa on ollut aina tärkeää se, että jokaiselta kesäleiriltä on saanut itselleen leirimerkin, joka on kertonut siitä, että on itse osallistunut kyseiselle leirille. Leirimerkit ovat hyvin juurtunut tapa Suomen partiolaisissa ja myös Rekolassa. Merkki on ollut tapana ommella partiopaitaan. Lippukunnan omat leirimerkit on parempi ommella Rekola-gollegeen, kun taas suurleirien merkit viralliseen partiopaitaan. Ohjeiden mukaan virallisessa paidassa saa käyttää yhtä merkkiä oikeassa rinnassa, kunnes sen korvaa seuraava leiri. Muutoin aikaraja merkin käyttämiselle on vuosi. Siksi joskus näkeekin, että vanhat partiolaiset siirtävät vanhat leirimerkit esimerkiksi leiriviittaan, jossa on paljon tilaa muistoille. Rekolan omaa gollegea voi myös käyttää huoletta siihen, että sen hihoissa saa olla useita merkkejä kerrallaan, muistona menneistä leireistä.

Alla esittelemme joitakin leirimerkkejämme, merkit ovat omilta kesäleireiltämme. Emme laita tähän kaikkia merkkejä, mutta kuvista voit silti huomata sen, että leirejä Rekolassa on ollut jo kauan ja niihin osallistumisesta on saanut kiitokseksi leirimerkin!